úterý 26. dubna 2011

Velikonoce z rychlíku

Krom toho, že by Velikonoce měly být důležité z křesťanského hlediska, se tu o nich dá říci asi jen to, že jsou svátkem čokolády. Alespoň tady na jihu. A tedy také další příležitostí, jak vydělat. Supermarkety už skoro měsíc předem vypadají podobně jako na obrázku vedle, kdy jsou v nich nainstalovány speciální velikonoční tunely, kde z vrchu visí velká čokoládová vejce, která můžete koupit svým blízkým.

Státním svátkem, kdy se nejde do práce, není Velikonoční pondělí jako v Čechách, ale Velký pátek. Lidé si ale přejí šťastné Velikonoce (Feliz Páscoa) v neděli. Dospělí si mezi sebou vyměňují čokoládu a čokoládová vajíčka. Je zvykem, že dáváte čokoládu každému členu rodiny a a také můžete očekávat, že od každého čokoládu dostanete. Pokud už dostanete čokoládové vajíčko, tak to není žádné malé vajíčko, jaké se u nás dostává na koledě, ale pořádné velké vejce. Všichni pak shodně tvrdí, že Velikonoce jsou fajn, protože pak máte čokoládu na další 3 měsíce dopředu.

Dětem se ale čokoláda dává trochu dobrodružněji, a tak protože čokoládová vajíčka nosí (ve skutečnosti) velikonoční zajíc, tak mu děti musí v sobotu večer připravit pelíšek a když ráno v neděli vstanou, tak v něm mohou očekávat čokoládovou nadílku. Někdy je zajíc ale fikanější a čokoládu nenechá v připraveném pelechu, ale jen se po pokoji proběhne a čokoládu odnese někam ven. Ovšem zůstanou po něm stopy a děti pak vyráží čokoládu hledat.

A co velikonoční zvyky

Barvení vajíček je tu známé, ale s nikým v mém věku, který by vajíčka barvil, jsem se nesetkal. Prý to dělali tak jejich babičky. Je tu zvykem barvit vajíčka vyfouknuté a do takto nabarveného vajíčka se pak nasypou arašídy máčené v čokoládě nebo obalené v cukru. Takové vajíčko pak může být také předmětem velikonoční výměny. Dneska se ale i tohle zjednodušuje, takže spíše než že by se vajíčka vyfukovala a malovala, tak se koupí barevná plastová s již přednaplňeným obsahem sladkých oříšků.
Na Velikonoce je také obvyklé konzumovat nějaký upečený koláč, ale nevysledoval jsem, že by se jednalo o nějaký typický, jako by se u nás dalo říci o beránkovi. Často je ale přelitý čokoládou.
V době Velikonoc tu také kvete marcela, což je kytička (léčivá bylinka) s nevelkými nažloutlými květy. Věří se, že pokud je natrhána před svítání na Velký Pátek, pak má čaj z ní velkou léčivou moc.

Toho, že jsou Velikonoce svátkem čokolády, se využívá také k organizování slavností v Gramadu, Canele a v Petrópolis, kdy především Gramado je tu na jihu považováno za město čokolády. Ve městech tak lze očekávat velké trhy a nějaké ta pódia s muzikou. A třeba v Cambará do Sul mají zase slavnosti medu a v Bentu Goncalves si zas můžete dopřát vína.

Žádné komentáře:

Okomentovat