sobota 16. dubna 2011

Trilha k viaduktu 13 ve Vespasiano Corrêa

Před 2ma týdny, tak jako již několikrát, jsem vyrazil na výlet (či nadneseněji řečeno trek) s turisty z Porto Alegre. Tentokráte to byl výlet jednodenní k železničnímu viaduktu 13 poblíže města Vespasiano Corrêa. Jeho návštěvou jsem si přidal na seznam další jihoamerické nej. Mám pocit, že tady na jihu jsou na hledání "nej" vysloveně nažhavení. Po návštěvě největší zoo v Jižní Americe (to je prý ta v Porto Alegre) a 3. největšího visutého mostu (ten je u Bento Goncalves), byl tohle nejvyšší most železniční.

Most se nachází asi 11 km od zmiňovaného města Vespasiano Corrêa a byl zbudován v roce 1978 vojenskými konstruktéry. Trihla byla tentokrát spíš takovou procházkou, kdy jsme se nejprve podívali na malé vodopády. Což je také jedna zvláštnost a (alespoň pro mne) charakteristika Brazílie - pokud někde chtějí ukázat, že tady mají pěknou přírodu, tak inzerují tamní vodopády. Možná se není co divit, protože všude jinde je hustá a těžko prostupná "džungle" (zbytky Mata Atlantica), takže když už se někde vyšlape cestička, tak vede k nějakému, oproti všeobjímající zeleni, pro oko lahodícímu bodu zájmu.
Po vodopádech jsme nastoupali do kopce k železničním kolejím a vrcholu viaduktu. Po kolejích (po jako jedněch z mála) jezdí vlak (tady nákladní), ale to nemůže zabránit návštěvníkům, aby se po viaduktu procházeli a udělali si ještě další výlet po kolejích několika tunely. Nebyly jsme totiž na trilhe tentokrát sami a slunečná neděle nalákala odpoledne docela početný zástup místní omladiny, která sice k vrcholu mostu dojela autem či na motorce, ale pak se šla také projít po kolejích - stejně jako my. Prošli jsme asi 3mi tunely (s vlakem jsme se naštěstí cestou nesetkali) a došli k cíli cesty, kterým byl malý vodopádek (:)) padající do uměle vyhloubeného tunelu. Tunelu vyhloubenému pod kolejemi asi proto, aby se voda nehrnula přes koleje. Tunel byl vysekán do skály a člověk se tak dostal do umělé jeskyně a mohl si užít koupel v řece, která ač se nezdála, byla oproti českým bystřinám vodu příjemně teplou.

Na pár fotek, které jsem udělal se můžete podívat tady. Anebo kouknout na flickr, kde jsou fotografie jednoho z účastníků výletu, který si dal více práci s jejich přípravou.

Jeden odkaz

Našel jsem jedno pěkné (nejen brazilské, avšak v portugalštině) fórum www.mochileiros.com, věnující se trekkingu a výletům nejen po Brazílii. Také se tam popisuje podobný úsek cesty, jako jsme prošli my. A protože tady stěží najdete nějakou značenou cestu, tak je to dobrý zdroj informací o tom, kam se dá vyrazit, jestli trek zvolit a hlavně kudy jít.

Žádné komentáře:

Okomentovat