pátek 8. dubna 2011

Karneval po brazilsku

Jak už psala Verča, tak jsme se byli podívat na karneval na sambodromu v Porto Alegre. Určitě to nebylo tak velkolepé jako v Rio de Janeiru, ale i tak to bylo super. Osobně jsem z toho měl pocit, jako bych se koukal 6 hodin na ohňostroj. Před vámi defilují nekončící zástupy lidí v pestrobarevných kostýmech, až přecházejí oči. Než se ale dostanu k samotnému průběhu, trochu odbočím. (A ještě dodám, že ne všechno co zmíním, bude úplně přesně. Pěkný článek o karnevalu je na wiki :)

O karnevalu tak trochu obecně

Začnu tím, co to vlastně karneval znamená. Samotné slovo prý pochází ze spojení slov carne a vale, tedy něco ve smyslu dát sbohem masu (ale podle wikipedie je to trochu jinak). To pěkně odpovídá našemu masopustu. Karneval je křesťanská slavnost, která předznamenává začátek půstu před Velikonocemi a tak se lidi baví, nacpávají se a všelijak si užívají, aby si vynahradili nadcházející dobu nedostatku. Ve středověku prý byly tyto oslavy docela nespoutané a zadusila je pak inkvizice. V Brazílii se to ale tak docela nepovedlo, do tradice se přidaly nějaké indiánské a černošské vlivy a vznikl z toho pověstný brazilský karneval.
Karneval ale nejsou jen sambové desfilé na sambodromu v Rio de Janeiru (jak jsem se domníval před příjezdem), ale karneval se slaví v podstatě v každém městě Brazílie (i bez sambodromu).
Překvapilo mě třeba, že jsou karnevalem (a podle videí podobným jako je tomu v Brazílii) známé i místa v Kolumbii - Barranquilla nebo v Bolívii - Oruro.
Pro brazilský karneval jsou možná spíše než desfilé důležité tzv. blocos (bloco de rua), což jsou venkovní party (festa pod širým nebem), které se konají v ulicích města . Jejich podoba se může různit, od koncertu a oslavy někdě na pláži, (jak tráví karneval dost mladých lidí z Porto Alegre, kteří jezdí někam k moři), přes nějaké desfilé a perkuse, koncert v ulicích města až třeba po trios electricos, což jsou autobusy plné reprobeden, ze kterých se valí hudba na plné pecky, čímž je známý Salvador de Bahia. Nebo to může být tanec s obřími loutkami v ulicích, čímž je známý karneval v Olindě. Lidé mohou a nemusí být v masce, ale vždy se tancuje a popíjí a kdoví co ještě.
Pro představu se můžete kouknout, jak jedna taková malá festa vypadala v Porto Alegre. Popisuje ji Verča v příspěvku před odjezdem. No a pak bych přidal ještě odkaz na dvě youtube videa, které jsem tak náhodně našel. První je z Ria před 3mi lety a druhé je ze São Paula ve Vila Magdalena, kde, jak jsme byli poučeni, jsou nejlepší blocos v Sampě.

Samba na sambodromu v Porto Alegre

Na sambodrom se můžete vydat třeba také do São Paula, Florianopolisu či do Porto Alegre. V Riu jsme nebyli, takže nemůžeme soudit, ale na Portu Alegre nám přišlo fajn, že když jsme si sedli na tribunu a podívali se po okolí, tak jsme měli pocit, že jsme jediní cizinci v okolí. Alespoň tedy jsme měli z osazenstva v dohledu jediní trochu namakanější foťák. Také z toho jak je na jihu černochů a míšenců docela málo, tak na sambodromu v hledišti jich byla oproti bílým výrazná převaha. Tím pádem jsme měli pocit, že je to podívaná pro normální lidi a ne jenom pro turisty nebo bohatší vrstvu, což si vzhledem k cenám v Riu myslíme. Cena lístku tady byla příjemná - něco kolem 100 Kč. I když předprodej byl umě tajen - to asi aby lístky mohli vykoupit překupníci (asi :).
Karneval v Porto Alegre má fajn blog, kde najdete hromadu videí, informací a hudby. Můžete se podívat na http://socarnavaldepoa.blogspot.com/.

Desfilé škol trvá přes celou noc. Můžete přijít kolem 9 večerní, kdy začíná rozehřívání a na ploše sambodromu se promenádují dětští sambisté. Samotná show začínala v půl dvanácté a čekalo nás 6 škol samby, které předváděli své desfilé. V Porto Každá škola měla na přehlídku vyhrazený čas 60 minut a ani o chlup více.
Desfilé je totiž také soutěží škol, která má daná pravidla. Těchto 60 minut je čas určený v Porto Alegre. V jiných městech se čas pro přehlídku mění. Škola by to měla v limitu stihnout. Letos v Riu byly dvě školy diskvalifikovány za jeho překročení. Díky tomu se stává přehlídka docela logistickým problémem, kdy je třeba aby všichni, včetně alegorických vozů, šlapali jak hodinky. Díky tomu má každá část průvodu své poháněče, kteří jdou vedle a pokřikují na lidi v průvodu, jestli mají přidat nebo ubrat na tempu pochodu. V Porto Alegre trvaly desfilé tří dny, respektive 3 noci (pátek, sobota, neděle) a po vyhlášení byl ještě jeden den věnován přehlídce vítězů.
Kritérií, které porota hodnotí je několik. Tady můžete kouknout, jak to letos dopadlo se známkami, pro jednotlivé školy. Z tabulky je také vidět, že se hodnotí hudba, kostýmy, harmonie přehlídky, perkusisti...

Každá škola si pro svou přehlídku zvolí sambovou skladbu. Tento typ samby se jmenuje samba-enredo. Abyste si udělali představu, co je to za hudbu, jukněte na stránky, kde jsou k poslechu všechny skladby, které byly v Porto Alegre za posledních víc jak 20 let hrány. Podle pravidel nesmí skladba obsahovat žádné politicky nekorektní slova, jinak hrozí škole bodový postih nebo i vyloučení. Každá skladba má do 5 minut, takže ji během hodiny uslyšíte myslím nejméně 20 krát. U některých skladeb je to fajn a celé hlediště stálo, podupávalo do rytmu a tleskalo, jinde jsem ale myslel, že to už nevydržím a jestli tu píseň ještě jednou zopakují, tak vyletím z kůže - no třeba tady ta skladba :)
Pořadí a obsah průvodu má také svá pravidla. První skupinou je "comissão de frente", kdy tado skupina předvádí choreografii, která se odvíjí od tématu, který si škola pro desfilé vybrala. Téma vyjadřují také alegorické vozy, které jsou tvořeny kovovou kostrou a na ní jsou pak dolepeny všechny ony barevné doplňky a navrch pak osazenstvo vozu. Většinou jsou alegorické vozy postrkovány lidskou silou a řízeny někde ukrytým řidičem. Průvod také obsahuje pár, který nese vlajku školy. Většinou se jedná o samba tanečnici a jejího partnera. Krom reprobeden, které hlasitě vyhrávají sambu-enredo, je zpěv zprostředkován živými umělci na place, kteří kráčí s průvodem. Těmto interpretům se říká puxadoři. V průvodu jsou pak zastoupeni také perkusisti. Tedy hromada lidí s bubny a jiným bicím náčiním, kteří hrají do rytmu. Když se kolem tenhle zástup valí, tak to má opravdu sílu. Zmínit bych měl ještě baiany. Což jsou ženy se širokými sukněmi, které se točí dokola. Tento prvek má původ v Bahii, kde jsou bílé široké sukně součástí národního kroje a poukazuje na to, že první karnevaloví aktéři byli z Bahie.

Královna a král karnevalu

Před začátkem karnevalu se volí královna karnevalu. Jestli jsem to pochopil správně, tak je to soutěž podobná jako miss u nás, ovšem účastnice musí umět tancovat sambu a jsou nominovány do soutěže svou školou. Jak vypadaly soutěžící letos, můžete kouknout tady.
Královna se společně s princeznami potom promenádují po celém sambodromu. Jsou ještě v doprovodu krále Momo (jehož představitel kdoví kde se tam vzal). Král Momo je podle tradice pořadatel nebo "majitel" karnevalu. Postava Moma pochází z řecké mytologie, kde Mómos byl bůh frašky a hlouposti, syn bohyně noci a boha snů.
Zajímavostí tohoto roku byla přítomnost Gretchen, což je brazilská tanečnice samby a herečka, a jak jsme se dozvěděli z wikipedie je známá jako "Rainha do Bumbum", kdy přinesla do médií trend mrskání zadkem těsně u kamery.

Krátké shrnutí o karnevalu v Rio de Janeiru letos v češtině najdete tady.
Videa z prvního dne (každá škola má jedno), který jsme s Verčou viděli,  můžete najít na stránkách Só Carnval de Porto Alegre.
Naše fotky a také pár videí najdete v galerii Carnaval Porto Alegre.

Žádné komentáře:

Okomentovat