středa 13. dubna 2011

Karneval2

O karnevalu v Salvadoru se říká, že to je největší party na světě. Je to dost možná pravda. Prý se na ní sjede až 2 miliony lidí. V období karnevalu se zvednou ceny ubytování v hostelech a pousadách nejméně na desetinásobek a tak v hostelech, ve společných pokojích, vás jako nejlevnější alternativa přijde týden v Salvadoru na nějakých 8000 Kč. My jsme to vyřešili stanem a ubytováním v kempu trochu dále od centra. Během karnevalu je ale ve městě všechno, alespoň se nám zdálo, velmi dobře organizováno a tak kromě existence mnoha informačních center pro turisty, fungují třeba i autobusy přes celou noc, takže jsme neměli nijak velké problémy se z a do centra dostat.

Strávili jsme v Salvadoru pouze poslední dva dny z celého karnevalu, takže jsme spíš jen tak trochu přičichli. Všechen náš karnevalový čas jsme byli v centru, v okolí Pelourinha, kde se odehrával ta trochu klidnější část karnevalu. Ulicemi korzovaly skupiny bubeníku a tanečníků, kolem nich procházeli nebo za nimi do rytmu podupávali diváci. Ti byli občas v maskách, ale většinou bez nich. Na náměstích v okolí byly rozesety různé stage s drobnějšími tanečními vystoupeními a různými koncerty. Do toho se mísili zájmový aktivisté jako byli gayové či křesťanské sekty, které jednak promlouvali o důležitosti toho či onoho, ale samozřejmě také na svých pódiích měli pěvecká vystoupení či pořádali průvody městem spojené s tancem. Trochu v povzdálí pak projížděli slavné trios electricos, což jsou (laicky řečeno) autobusy obeskládané reprobednami. Na jejich vrchu stojí muzikanti a zpěváci a vy si jejich hudbu můžete vychutnávat plnými doušky. Hlasitostí skutečně nešetří a to ještě jedou jednotlivé vozy v rozestupu kolem 50 metrů. Pak je to opravdu dobrý hudební maglajz.
Co jsme nezažili byly koncerty, kvůli kterým do Salvadoru jezdí většina mladých Brazilců. To jsou koncerty hvězd brazilské pop music a hlavní slovo patří především stylu axé. Ty se totiž neodehrávají v centru, ale blíže u pobřeží a tam jsme nestihli dokonvergovat.

Nevázaná zábava z odstupu

Brazilci (a ani cizinci) nejezdí na karneval jen kvůli hudbě, ale často si také užít si nezávazné zábavy, kterou je karneval v Brazílii pověstný tak vůbec. Co jsme se dočetli, tak se lidé kvůli tomu, aby na karnevalu mohli být jako nezadaní, rozchází se svými partnery. Existuje i možnost, jak dávat ostatním najevo, že vy jste nezadaní. Jednak by to mělo být vyjádřeno nošením náramku (snad známým i z Evropy) pulseira do sexo a druhak tím co ke karnevalu patří a to maskami. (Nejen) letos byl populární převlek Mulher Maravilha a to díky písni Liga da Justiça (LevaNóiz ), kde se naráží na sex mezi Wonder Woman a Supermanem.Vždy ale nemusí jít přímo o sex, ale populární je i "beijo na boca", tedy polibek na ústa.
Bezpečností sexu během karnevalu se ale zabývalo i ministerstvo zdravotnictví a tak spustilo po celé Brazílii karnevalovou kampaň "no carnaval, sem camisinha não dá não" (o karnevalu to bez kondomu nejde), se kterou se dalo setkat jak v televizních spotech, ale také na billboardech a dalších reklamních plochách, jako byly třeba dveře toitoiek. A v Porto Alegre se kvůli tomu tancovalo v pěkných kostýmech.

A co na to noviny

Chci přiložit pár fotek, které jsem zkopíroval ze Salvádorských novin - pravda trochu bez ladu a skladu, ale doufám, že by mohli trochu navodit atmosféru.

Jeden hlas - unikátní okamžik na pódiu: v neděli Ivete Sangalo vypátrala Claudii Leitte na ulici Avenida Sete e poté společně zazpívali jednu z úspěšných písní této blondýny.


Polibek měl takový rozměr, že i přes existenci (studené) plechovky byl stále vroucí.
Na Crocodilu byla pro kohoko-li v průvodu naprostá volnost.


Durval Lelys je italská tanečnice: byla překvapením, které se objevilo na nebi během přehlídky v Me Abraca.

Gabriela skončila svůj vztah s přítelem, aby mohla vyrazit na karneval s chladnou hlavou bez závazků
Jociane skončila svůj vztah ve středu, den před začátkem karnevalu.

Průvod afoxé synů Ghandí (Filhos de Ghandy) na Barra bez rozdílů barvy pleti či pohlaví.

Pár odkazů

Karneval v Salvadoru má také svůj blog, kde můžete najít docela dost videí a dalších věcí kolem karnevalu.
Druhým odkazem je stránka, která mluví o hudebních hitech karnevalu v různých předchozích letech.
Letos také bylo možné sledovat přímý přenos z koncertů některých interpretů karnevalu online na kanálu na youtube. Na sestřih některých momentů se tam můžete ještě stále podívat a příští rok bude Youtube organizovat pravděpodobně podobnou akci a tak si můžete užít axé do sytosti.
Na závěr ještě musím přidat jeden supr odkaz, kde se ukazuje, jak to vypadá ve vodě u pláží po skončení karnevalu.

2 komentáře:

  1. Greetings from USA! Your blog is really cool.
    Are you living in Czech ?
    You are welcomed to visit me at:
    http://blog.sina.com.cn/usstamps
    Thanks!

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní! A co ty už máš koupený kostým na karneval ? :)

    OdpovědětVymazat