pondělí 7. března 2011

Předzvěsti karnevalu

Tak je tu karneval. Ačkoli státní svátek je až 8.3., tak přehlídky a všechny festy probíhají o tomhle víkendu. My jsme se dostali na sambodrom v Portu Alegre. Trochu víc o karnevalu (nebo aspoň o tom, co jsem si o něm přečetl) bych se chtěl rozepsat v nějakém dalším článku. Zítra ale vyrážíme více na sever Brazílie, do Salvadoru da Bahía, poznat to tu zase z trochu jiné perspektivy. Tím pádem se toho tu dočkáte až koncem března, kdy se vracíme do Novo Hamburgo.
Verča napsala příspěvek o karnevalové festě z minulého týdne, tak můžete zatím zabrowzdat tam a taky se podívat se na fajn klip, který tu běží už asi 2 měsíce v televizi jako upoutávka na karneval. Zajímavé mi na tom přišlo, že se ho dočkáte během celého dne, ačkoli si myslím, že u nás by před 10 jít nemohl :)




Tady se můžete podívat na karnevalové upoutávky, které běžely na televizi RBS a jsou na nich představovány jednotlivé školy samby a hudba, která při jejich desfilé bude hrát (hrála).

Po tomhle hodně krátkém příspěvku si dovolím odskočit k odkazu na vysílání Casablancy na rádiu Wave minulý týden. Byl to díl o Vúdú v západní Africe. S Brazílií to souvisí tak, že otroci kteří sem byli přiváženi si svou víru zachovali a tak obřady jako je makumba nebo ty praktikované v rámci candoblé mají původ právě tam.

Žádné komentáře:

Okomentovat