sobota 27. listopadu 2010

"Válka" v Riu

...touto větou uvedl situaci v Riu de Janeiru můj kolega. Protože nemáme televizi, tak dění okolo moc nesledujeme. Takže o tom, že v Riu do ulic vyjely obrněné transportery, jsem se dozvěděl až v práci s mírným zpožděním. Pravda tedy také je, že díky tomu nevím přesné pozadí, ale můžu tlumočit, co říkali kolegové v práci.
V roce 2008 za prezidenta Luly začaly být v některých favel v Riu zakládány policejní stanice. Tím se začal zmenšovat prostor pro narkomafii (narcotráfico) a v poslední době začal stoupat počet násilných incidentů, jako právě přepadávání stanic, zapálená auta a další. Začalo to vrcholit minulou neděli a policie se rozhodla zakročit. Ve čtvrtek tak vyjeli do ulic obrněné transportéry a policie společně s vojáky převzala kontrolu nad problematickými částmi města.

Něco v češtině si pak můžete přečíst na ČT24:
http://www.ct24.cz/svet/108211-v-riu-uz-paty-den-tece-krev/
http://www.ct24.cz/svet/amerika/108294-armada-po-serii-nasilnosti-kontroluje-chude-predmesti-ria-de-janeira/
A pak spíš kvůli videu a fotkám můžete zamířit třeba sem:
http://g1.globo.com/rio-de-janeiro/noticia/2010/11/em-quatro-dias-72-veiculos-foram-alvo-dos-criminosos-no-rj-diz-pm.html
http://g1.globo.com/rio-de-janeiro/fotos/2010/11/veja-fotos-dos-carros-incendiados-no-rio.html

2 komentáře:

  1. V Česku mi to přišlo prezentováno spíš jako národní povstání..

    OdpovědětVymazat
  2. Já nemůžu posuzovat, jaká situace je v Riu doopravdy, ale ve sdělovacích prostředcích je to prezentováno jako snaha o zavedení řádu do města a získání kontroly nad problematickými čtvrtěmi (http://tygr1981.blogspot.com/2010/01/rio-bezpecnost.html).
    A narkotrafico se teď snažilo získat zase zpět "svá" území.
    A bezpečnost je teď samozřejmě spojována s blížícím se mistrovstvím světa ve fotbale a olympiádou.

    OdpovědětVymazat