sobota 25. září 2010

Několik brazilských postřehů

Jogo do Bicho

V Brazílii existuje nelegální loterie s názvem "jogo do bicho", což se dá přeložit asi jako "hra zvířat". Tahle hra je sice nelegální (podle wikipedie od roku 1946 a to v 25 z 26 Brazilských států) ovšem je oblíbená. Pravidla jsou celkem jednoduchá. Ve hře existuje 25 zvířat a vy si na jedno z nich vsadíte. Pokud je číslo zvířete vytaženo vyhráváte. Hra a vsázení má ještě ten rozměr, že lidé vsázejí na zvířata o kterých se jim zdá ve snu. Sázka také není nijak omezena, alespoň co se minimální hranice týče, a můžete tak klidně vsadit třeba jen 10 centů (cca 1 kč).
Hra je ilegální hlavně prý proto, že stát z ní nedostává žádné provize. Probíhá tak, že znáte chlapíka, který je "provozovatelem" hry - tedy přijímá sázky (nazývá se bicheiro) a tomu zaplatíte sázku, on si vás zapíše do svého bloku a když pak vyhrajete, tak vás kontaktuje a předá vám výhru. To jaké čísla vyhrávají se, alespoň podle slov kolegů, zjistí podle čísel tažených v standardní národní loterii Loteria Federal. Odkazovaný článek na wikipedii tohle všechno pěkně shrnuje a rozšiřuje.
K téhle hře se tu ještě vztahuje jedna věc a to je věk 24 let. Podle některých je to "nebezpečný" věk, podle jiných je to věk, kdy se rozhodujete o své sexuální orientaci. To vyhází z toho, že číslo 24 připadá na jelena (portugalsky veado) a veado řeknete, když o někom chcete prohlásit, že je gay. Takže se o tomhle věku tady vtipkuje a ke 24 narozeninám můžete dostat různé zajímavé nečekané "dary".
Jako vedlejší poznámku ještě doplním, že v Brazílii jsou zakázány casina a takže možná je obliba téhle hry spojena i s tím. A to že přes zákaz funguje stále po více jak 60 let kolegové vysvětlují tím, že holt výnosy z téhle hry jdou do kapes politiků.

Víra

Před odjezdem do Brazílie jsem si myslel, že se jedná o výrazně katolickou zemi. Po příjezdu jsem ale zjistil (co jsem měl možnost poznat), že tomu až tak není. Stejně jak je Brazílie lidský "melting pot", tak to platí i o náboženství. Každá kultura si přinesla něco svého.
Zaujalo mě třeba, že je tu velmi rozšířený spiritismus. Ale v takové té - jak si ho představuji já - podobě Viktoriánské Anglie. Termín, který bych měl správně použít, je kardecianismus. Tento směr je pojmenován po Allanu Kardecovi (1804-1869), který se snažil spiritismus systematizovat, což udělal v několika knihách, které během svého života sepsal. A tento směr je tu skutečně živý a existují tu skupiny lidí, které se scházejí na seancích, kde "vyvolávají duchy". Že je tu spiritismus oblíbený je vidět třeba i z toho, že tu teď byl natočen film Nosso Lar (Náš domov), který je o člověku, který umře a poznává svět jako "duše" z druhého břehu. Můžete kouknou na trailer. No a podle všeho nebyl zas tak levný a má tu celkem úspěch.
Z mého pohledu se spiritismem trochu souvisí také termíny umbanda a macumba. Obě to jsou afro-brazilská náboženství. Umbanda je mix afrického náboženství s křesťanstvím, kdy jsou křesťanské myšlenky porůznu zkombinovány s africkými božstvy a duchy. Macumba je obecně vnímána jako označení černé magie, kdy jsou africké rituály používány v podobném duchu jako je woodoo. Ve skutečnosti se nemusí jednat o černou magii, ale může jít o rituály, které vám mají zajistit štěstí či peníze. Jedním z rituálů vyznavačů macumby je nechávat dary duchům ulice, takže poté, co jsem se o existenci těhlech směrů dozvěděl, tak vždy když na ulici vidím nějak zvláštně naaranžované jídlo, tak uvažuji, zda je to pozůstatek nějakého rituálu nebo jen krmě pro toulavé psy. Rituální místo macumby celkem snadno poznáte podle zanechaného srdce (třeba kravího) a láhve cachasy.
Původně jsem se domníval, že tyto rituály jsou rozšířené od Ria na sever, ale jak mi kolega potvrdil, tak na některých místech v Novo Hamburgo se vyznavači macumby skutečně scházejí. Jak jsem se dočetl, tak k mnoha rituálům je třeba vyobrazení "oběti" a může být důvod, proč by se Brazilci nechtěli nechat fotit.
Obecně o tomhle tématu ale příliš nevím, takže pro více informací je dobré znovu využít wikipedii nebo se podívat na shrnutí afro-amerických náboženství.

Chupacabra

Chupacabra je mýtické zvíře, které údajně žije v Latinské Americe. Jméno vzniklo ze slovesa chupar = sát, vysávat a cabra = koza. Tohle zvíře tak má ve zvyku vysávat dobytek.Tahle legenda je ale asi více živá mezi farmáři a chovateli dobytka a pro lidi z města je to legenda, asi jako Lochneska pro nás. Tohle berte spíš jen jako informaci, že něco takového existuje. Já jsem o tom třeba neměl ponětí.


A na závěr trochu odlehčení s brazilsky nebrazilským popem, ale zaručeně pěknýma holkama:
http://www.youtube.com/watch?v=xis7i5TLGVo
http://www.youtube.com/watch?v=sf_-CA9Ecf0

Žádné komentáře:

Okomentovat