sobota 18. září 2010

Internetové střípky II.

Tentokrát na trošku multimediální notu.

Rozhovor s Petrem Filípkem žíjícím v Brazílii v pořadu Casablanca - Fajn týpek, český emigrant povídá o tom jak se dostal do Brazílie a jaké to je žít poblíž Ria a taky proč jí má rád.
Pavla Jazairiová o své návštěvě Brazílie - Turistické poznávání Brazílie.

http://video.google.com/videoplay?docid=4925082248962780589# - O Povo Brasileiro - velmi pěkný dokument o Brazílii jako takové. Vychází z práce antropologa Darcyho Ribeiry, který stejnojmenou knihu vydal v roce 1995. Celý dokument je 13 dílný seriál, kdy každá část trvá 30 min. Bohužel jsem anglické titulky našel pouze k první části celého seriálu. Ale i tento díl je zajímavý. Zabývá se životem Brazilských indiánů a ukazuje autentické záběry z jejich života natočené asi někdy v 60 letech.

Trochu textu

http://hlinova.blog.idnes.cz/c/117783/Rozhovor-S-Brazilcem-o-zivote-v-Brazilii.html - Blog  na iDNES rozhovor s Brazilcem o životě v Brazílii.

http://shipibokonibo.blogspot.com - Pěkný blog holčiny, která cestuje (a žije) v Brazílii. Třeba články o krajanech v Batayporã. O tom jak žijí a jak tráví Vánoce.
http://shipibokonibo.blogspot.com/2009/01/jak-sem-strvila-vnoce-u-krajan-v.html
http://shipibokonibo.blogspot.com/2009/02/jake-jsou-vsedni-v-bataypora.html

http://jirkavbrazilii.blogspot.com - Blog Pardubáka, který byl rok na studijní stáži v Sao Paulu. Zajímavý a informačně nabitý je třeba příspěvek o dopravě.
http://jirkavbrazilii.blogspot.com/2009/10/doprava.html

Trochu odjinud

http://www.rozhlas.cz/_audio/dnesnim-hostem-byla-hana-troupova-z-arcidiecezni-charity-praha-v-cestovatelske-pulhodine-jsme-se-vydali-do-exotickeho-ekvadoru-a--02121096.mp3 - Povídání o Ekvádoru a Peru a o vztahu a životu s indiánem z hor.
http://www.rozhlas.cz/radiowave/casablanca/_zprava/778036 - Radio Wave a Casablanca - povídání o Afganistánu. Hostem byl člověk pracující pro Člověka v tísni a pěkně shrnoval situaci na místě.

TED(x)

TEDx je konference a nemá nic společného s Brazílií a nemnoho s cestováním. Ovšem jedná se o velmi zajímavý formát setkání, které spojuje přednášející z mnoha různých oborů lidského poznání. Pokud bych to řekl vlastními slovy, tak jejím úkolem je šířit nové myšlenky, rozšiřovat obzory lidí a inspirovat. Podtitulem konference TED je ideas worth spreading. Tedy něco jako šíření zajímavých informací.
TED znamená Technology, Entertainment, Design a písmenko x znamená nezávisle organizované. Konference TEDx si totiž vzala za inspiraci každoročně pořádanou konferenci TED, kde přednášejí velké kapacity daného oboru. TEDx jsou menší setkání, která jsou/mohou být pořádána častěji. Jedno takové bude za nedlouho v Brně. Pokud chcete zjistit více můžete se podívat na předchozí odkaz nebo na stránky Bratislavského TEDx, kde také najdete pěkné video o tom, co to TED je.
Proč o tom píšu tady. Na webu TEDu můžete většinu prezentací sledovat ze záznamu. Na webu TEDx Brno najdete stránku s oblíbenými prezentacemi pořadatelů http://www.tedxbrno.cz/videa-ted.htm. A všechny stojí za shlédnutí! Např.

Přednáška Jamieho Oliveira (možno zapnout české titulky) o tom, proč by se měly děti ve školách učit o jídle. Problém, který řeší, není problémem České Republiky, ale je zajímavé slyšet že třeba v Americe děti ve školce netuší, co to je rajče.
Supr přednáška architekta Bjarke Ingelse (možno zapnout slovenské titulky) prostě o tom, jak vytváří své projekty.
Přednáška Ethana Zuckermana (možno zapnout české titulky) o internetu a o tom, že ačkoli je svět propojen tak jako nikdy dříve,  moc toho o okolním světě nevíme a média nám o něm příliš neřeknou.
Přednáška Toma Wujece (české titulky) o tom, jak bychom mohli/měli řešit své pracovní projekty.

Žádné komentáře:

Okomentovat