pondělí 5. července 2010

Aiesec

Co je to zač ten Aiesec, přes který jsem se dostal do Brazílie? Zkusím to tu shrnout vlastními slovy. Snad si z toho mého vysvětlování nebude žádný Aiesecář trhat vlasy :)

Organizece Aiesec

Aiesec je studentská organizace, která zajišťuje studentské a absolventské stáže po celém světě. Není to ale její jediná činnost. Zároveň třeba organizuje jazykové konverzační kurzy s rodilými mluvčími nebo přednášky osobností.


Zajímavé na téhle organizaci je, že ji vedou studenti. Tím pádem se osazenstvo poboček rychle mění. Jestli jsem to pochopil správně, tak také existuje pravidlo, že nikdo nemůže vykonávat stejnou funkci uvnitř Aiesecu déle než jeden rok.
Aiesec má své pobočky ve všech koutech světa. Každá pobočka se pak snaží kontaktovat různé firmy ze svého okolí a nabízí jim zapojení do programu a možnost získání stážisty. Pokud stážista přijede, firma za něj Aiesecu zaplatí poplatek. Vyvážené je to tím, že stážisti dostávají stážistický plat (tedy nižší než je normální) a pro firmu může být výhodné například získat stážistu pocházejícího ze země, kam chce rozšířit svoji působnost. Stážista se zase může naučit jazyk, poznat kulturu a získat pracovní zkušenosti.
Aiesec nabízí možnost zahraniční odborné stáže pro ekonomy/managery a informatiky. Dále je možné vyjet na neodbornou rozvojovou stáž, která obsahuje činnosti jako pomoc při stavění škol či zprostředkovávání ekologické osvěty ve školách.
Aiesec se z mého pohledu hodně zaměřuje manageri. Asi i proto je jeho sídlem v Brně ekonomická fakulta a jeden z jeho cílů je naučit lidi jak být správnými leadery (vůdci), ve smyslu teamleadrů a motivátorů.

update: Každopádně obdivuhodné je, že organizace s tak velku fluktuací lidí drží pohromadě. Samotní Aiesecáři říkají, že je to díky tomu, že se každý snaží být nejlepší a tak organizace nestagnuje. Určitě tomu pomáhá třeba i systém soutěže, kdy se jednotlivé pobočky snaží do světa poslat (a ze světa dostat) co nejvíce trainees (stážistů) a protože člověk je od přírody soutěživý, tak se snaží dosáhnout na nejvyšší příčky a organizace z toho prospívá.
Organizace drží pohromadě také díky vlastní kultuře, kterou si vytvořila. Nejzajímavější jsou asi dance roll call (nevím jak to přeložit "kolové tance" možná). Na youtube se jich dá najít v záznamu spousta nebo trochu jinak.

Jak jsem se k té stáži dostal

Jak už jsem psal postřehl jsem letáček o prezentaci Aiesecu u nás na škole a tak jsem se tam vydal podívat a přes ideu absolvovat stáž v Kanadě jsem se dostal až do Brazílie. Co mi přijde ještě zajímavé je, že na Masarykově Univerzitě působí právě Aiesec a aby se to trochu pletlo, tak na VUT působí, velmi podobně znějící, organizace Iaeste. Pokud můžu soudit, tak obě organizace jsou si velmi podobné i co se náplně působnosti týče.

Co je třeba splnit a co pak člověk získá

Dostat se na stáž přes Aiesec není úplně jen tak. Organizace dbá na výběr těch nejlepších jedinců :)
Když to vezmu vážnějí. Člověk se může do Aiesecu dostat dvěmi způsoby.

Zaprvé se může přidat k pobočce ve svém městě. Potom pomáhá s organizací, zajišťuje program pro stážisty, pomáhá s výběrem stáží, oslovováním firem atp. A když potom někdy má náladu, tak může vyjet, a při hledání stáže má už lepší pozici.
Zadruhé se člověk může přihlásit jen tak zvenčí a vycestovat jen na stáž. Platí, že musí být studentem nebo absolventem do dvou let po ukončení studia a do 30 let věku.

Zájemce o stáž pak čeká nejprve pohovor, aby se zjistilo, jestli zájemce umí mluvit. Když se zjistí, že má problémy i s reakcí na světlo, natož aby mluvil, není k písemné části připuštěn. Když nevydává jen nesrozumitelné skřeky, pak na pohovoru zjistí, co mu organizace může nabídnout.
Dále je třeba projít písemným jazykovým testem. V mém případě to byla angličtina. Nevím nakolik jsem uspěl, ale prošel jsem. Taky po absolvování zkoušky u pana Dvořáka jsou veškeré testy z angličtiny už jen idilka.
Třetím a pro mě nejzajímavějším bodem bylo assesment center. Asi proto, že jsem se s ničím podobným něměl dříve zkušenosti. Jak mi bylo sděleno ve větších světových firmách je to standard. Vezme si vás do parády psycholog nebo v tomto případě několik pozorovatelů a vy společně se skupinou lidí plníte různé úkoly a je posuzuzováno, zda nejste labilní. Z mého pohledu je to něco na způsob psychoher, i když se mi za tenhle termín smáli. Já jsem ale na něj zvyklý z časů Pathfinderu. Prostě máte postavit jako skupina olympijský stadion ze špejlí nebo přemluvit domorodce, aby si ve své vesnici nechali postavit most přes řeku, která tam není.
A když člověk projde všemi třemi koly výběru, pak zaplatí 5000 korum (týká se technických stáží) a dostane přístup k databázi firem. Tam se může libovolně přehrabovat a psát motivační dopisy na všechny strany. A od té chvíle začnete také dostávat mailem nabídky na stáže, pokud se některému TN managerovi (člověk, který je na Aiesec pobočce zodpovědný za vybavení stáže a komunikaci s firmou) budete líbit. Veškerý kontakt ze začátku také nesměřuje k firmě, ale právě k TN managerovi. Tomu píšete, že máte zájem o práci. Na místo si ale brousí zuby více stážistů – konkurence je v tomto případě opravdu celosvětová – a tak TN manager počká, sesbírá více poptávek po práci a pak je dohromady zašle firmě. Ta si vybere kandidáty a pokud jste mezi šťastlivci, čeká vás pohovor. Pravděpodobně po Skypu, a možná také nějaký test vašich schopností. Pokud nejste mezi těmi šťastnými, ale přeci jen se k vám štěstí nestaví zády, dozvíte se alespoň, že jste byl zaměstnavatelem odmítnut. V opačném případě čekáte na odpověď, které ale se nedočkáte. Prostě stejně, jako když člověk obesílá inzeráty na práci.

Když vás tedy zaměstnavatel vybere, jste tzv. matchnutí, zaplatíte poplatek za match, počkáte až vám pošlou z dané země dokumenty k vyřízení víz, zajdete na konzulát, zakoupíte letenku a můžete vyrazit.
Na místě by vás pak měl čekat člověk z tamnější pobočky, který vás vyzvedna na letišti a pomůže najít či zajistí ubytování a první den vás dovede do práce. Pak už záleží na aktivitě dané pobočky, jestli pořádá party nebo výlety za poznáním, ale víceméně další fungování je jen na vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat